Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A cékla gyógyhatásairól
  2022-06-21 23:38:38, kedd
 
 


Cékla
A céklát ősidők óta ismeri és használja az emberiség. A növény legrégebbi archeológiai lelete egy újkőkorszaki (i.e. 4000) településről származik. Az i.e. második évezredben már a babilóniaiak és a föníciaiak nagy mennyiségben termesztették. Európa északi területeire a rómaiak juttatták el. Évszázadokkal később, a már kereszténnyé vált germán birodalomban a dinasztiaalapító Nagy Károly rendelte el a cékla termesztését.

Az indiai ajurvédikus orvoslás szintén kiváló vérképző gyógynövényként említi a céklagumót. Ezenkívül a májbetegségek, székrekedés és egyes bélbetegségek kezelésére használták, sőt a hagyományos indiai “bőrgyógyászatban" mitesszerek, pattanások és korpásódás ellen is javasolták és javasolják ma is.

Főleg a Földközi tenger vidékein, és Közép-Európában honos, de ma megtalálható szerte a világban. A Görögök kedvelt itala volt, azt tartották róla, hogy a vért hűsíti. Hasonló célból használták a rómaiak is, lázas megbetegedés esetén.

Három féle répát ismerünk. A takarmányrépa fehéres színű. A cukorrépa kisebb, magas cukortartalommal. Az emberi étkezésben kisebb szerepe van. A céklarépa akkor jó, ha felényi, mint az öklünk. A céklarépát főleg gyökeréért termelik, de felhasználható az egész növény táplálkozásra és gyógyítás céljából. Gyökere húsos, leveses, sötét lila színű. Fölhasználása az étkezésben szerteágazó, de a legjobb, ha nyersen saláták keverékének használjuk.

Legfőbb hatóanyagai: A cékla kiváló kálium, kalcium, vas, szilícium és magnéziumforrás, de tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is. Ezek a vitaminok és mikroelemek nélkülözhetetlen ásványi anyagok a haj, a körmök és az idegrendszer számára.

A cékla a köztudatban, mint vérszaporító ismert. Ha azonban megvizsgáljuk vastartalmát, arra következtethetünk, hogy más növényekhez viszonyítva semmivel sem tartalmaz több vasat. S ez az állítás mégsem változtat a tényeken. A cékla ugyanis az a zöldségféle, amelyből a test legjobban tudja hasznosítani a vasat. A vér vörös vérsejtjei tudják leginkább alkalmazni. A cékla nátrium tartalma magas, a kalcium tartalma azonban alacsony. Ez a tulajdonsága akkor érvényesül a test számára pozitívan, ha főzve, vagy konzervként fogyasztjuk. A kalcium alacsony és a nátrium magas tartalma következtében, a szervetlenné vált kalcium kevésbé ártalmas a vérerek és az arthritis szempontjából. Mint tudjuk, a szervetlen kalcium jócskán hozzájárul a vérerek keményítéséhez, a vénák kidudorodásához, a visszér kialakulásához. Ha azonban idős korban időnként céklakúra alá vetjük magunkat, megelőzi, illetve kiküszöböli a gyűjtőerek falainak megkeményedését. Kálium tartalma hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez, míg a cholin kitűnő tisztító anyag a májnak, a vesének és a húgyhólyagnak, és serkentőleg hat a test nyirokmirigyeinek munkájára.

Gyógyhatása: A sárgarépa után a céklarépa a legkedveltebb a gyógyító zöldségek között. Gyakran szerepel más zöldség-lével, így a sárgarépával vagy uborkával. Hatása nyersen nagyobb, az az igazi, ha nyersen fogyasztjuk.

Erősítő hatású: Cholin tartalma hat az emésztésre, a gyomor és a belek egyenletes működésére. Ajánlatos azoknak fogyasztani, akik valamilyen hosszan tartó betegségből lábadoznak. Ha a lét centrifugázzuk, ne dobjuk el a cékla fölső részét, mert zöldje kitűnő kalcium forrás lehet, de csak nyersen.

Májtisztító: A cékla lé kombinálva sárgarépa lével kitűnő májtisztító. A tisztításban főleg a zsírtalanítást végezi a májban. Ajánlatos különösen eleinte több sárgarépát, mint céklát használni, mert a gyors reakció a májban szédülést, hányingert okozhat.

Menstruációs zavarok esetén: Naponta két három alkalommal egy-egy pohár cékla lé ajánlatos azoknak, akik menstruációs zavarokkal küzdenek, amit gyógyszerek helytelen adagolása, vagy mellékhatása, illetve szintetikus hormon adagolása okozhat a szervezetbe. Érezhető a segítség azoknál a nőknél, akik panasszal lépnek a változó korba.

A cékla serkenti a sejtnövekedést, a sejtmag-regenerációt, aktiválja a vörösvérsejt képzést, támogatja a nyirokrendszer működését, vízhajtó és méregtelenítő hatása közismert.

A várandós anyák is bátran fogyaszthatják, hiszen a gumó gazdag folsavban, amelynek megfelelő mennyiségű bevitele a magzat számára különösen fontos. A folsav a magzati fejlődés során, az agy és az idegrendszer működéséhez szükséges anyagok képződésében vesz részt. A terhesség korai szakaszában megfelelő pótlásával, több fejlődési rendellenesség (pl. nyitott gerinc) kialakulásának valószínűsége csökkenthető.

,,Ismeretes, hogy a rákos sejtekben az oxidációs folyamatok lecsökkennek, és helyettük a tejsavas erjedés növekszik. A cékla színező anyagai - pl. a betain glükozid - pótolja a rákos sejtekben a légző aktivitásukat vesztett légzőfermenteket. Ez a színező anyag hidrogén atomokat köt meg, és ezzel 1000-1250 %-kal javítja a sejtek légzőképességét." - Prof. Dr. Török Szilveszter

1961-ben nagy nemzetközi érdeklődést váltott ki dr. Ferenczi Sándor felfedezése, aki állatkísérletekben megfigyelte, hogy a cékla vörös festékanyaga - a betain - tumorellenes hatású. A humánkísérletekben, a kemoterápián átesett páciensek vérképe (amely a kezelések hatására romlik) jelentős javulást mutatott néhány hetes cékla lé kúra után.

A C-vitaminban gazdag étkezés jelentősen támogatja az elfogyasztott vas felszívódását. Az élvezeti cikkek, mint a kávé, a feketetea, vagy a drogok fogyasztása; illetve a gabonafélék korpája és bizonyos gyógyszerek kiürítik vastartalékainkat.

Recept ötlet: A recept első sorban a vastagbél és máj szelíd tisztítását, ,,kisepregetését" támogatja. Alla Svirinskaya (Orosz Gyógyító) - Energia titkok című könyvében, nagy szeretettel ír a saláta hatásairól, melyet a máj és vastagbél tisztítókúra részeként ajánl elsősorban.
Orosz ,,Sepregető saláta": Keverjen össze 3:1:1 arányban reszelt káposztát, sárgarépát és céklát. Nyomkodja ki belőle a levet és utána tegyen hozzá egy kevés citromlevet, lenmagolajat és 4-5 aszalt szilvát (előzőleg 2 órát ázzon vízben).
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: dinasztiaalapító, cukortartalommal, légzőfermenteket, bőrgyógyászatban, nélkülözhetetlen, gyógynövényként, megkeményedését, magnéziumforrás, kidudorodásához, légzőképességét, rendellenesség, sejtnövekedést, kisepregetését, kialakulásának, nyirokrendszer, keményítéséhez, fogyaszthatják, centrifugázzuk, zsírtalanítást, felhasználható, kialakulásához, megvizsgáljuk, májbetegségek, bélbetegségek, évszázadokkal, felszívódását, elfogyasztott, valószínűsége, aktivitásukat, takarmányrépa, következtében, táplálkozásra, termesztették, fölhasználása, legkedveltebb, húgyhólyagnak, céklát ősidők, növény legrégebbi, föníciaiak nagy, rómaiak juttatták, dinasztiaalapító Nagy, cékla termesztését, indiai ajurvédikus, hagyományos indiai, vért hűsíti, takarmányrépa fehéres, cukorrépa kisebb, emberi étkezésben, céklarépa akkor, céklarépát főleg, egész növény, étkezésben szerteágazó, Nagy Károly, Török Szilveszter, Ferenczi Sándor, Alla Svirinskaya, Orosz Gyógyító,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Popper Péter szavai  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Minden harmadik...  Örülök, hogy látlak!  Alázat  Akarat  Alázat  A másik dolog,  A másik dolog,  Sose bánj semmit  Éretlen vers  Facebookon kaptam  képre írva  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Akarat  A jó emberek mindig szépek mar...  Png fotel  Nagyi telefonál  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Nem számIt  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Jónás Tamás – Végtelen b...  Leonardo da Vinci gondolata  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Tavaszi kép  képre írva  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Szép estét kedves látogatóimna...  Png virág  Szép álmokat!  Akarat  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Ágai Ágnes – Csendélet  Erdőn  Facebookon kaptam  Png csokor  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Boldog születésnapot a ma ünne...  Mindig jusson idő nevetni  Az igazi szeretetért rendszeri...  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Albert Einstein gondolata  Kerüld el az evangélium örömén...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Makszim Gorkij gondolata  Png kislány  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Alázat  Nem tudhatod  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Még csak most kezdődik a nap  Kerüld el az evangélium örömén...  Alázat  Egy lelki imádság  Png lepke  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Idő  Akarat  Éretlen vers  Png kislány  Png fotel  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívem  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
céklát ősidők, növény legrégebbi, föníciaiak nagy, rómaiak juttatták, dinasztiaalapító Nagy, cékla termesztését, indiai ajurvédikus, hagyományos indiai, vért hűsíti, takarmányrépa fehéres, cukorrépa kisebb, emberi étkezésben, céklarépa akkor, céklarépát főleg, egész növény, étkezésben szerteágazó, cékla kiváló, idegrendszer számára, állítás mégsem, cékla ugyanis, test legjobban, cékla nátrium, kalcium tartalma, tulajdonsága akkor, test számára, kalcium alacsony, nátrium magas, szervetlenné vált, arthritis szempontjából, szervetlen kalcium, vérerek keményítéséhez, vénák kidudorodásához, visszér kialakulásához, gyűjtőerek falainak, test fiziológiai, állóképesség növeléséhez, cholin kitűnő, test nyirokmirigyeinek, sárgarépa után, gyógyító zöldségek, sárgarépával vagy, belek egyenletes, cékla fölső, tisztításban főleg, zsírtalanítást végezi, gyors reakció, májban szédülést, segítség azoknál, változó korba, cékla serkenti, vörösvérsejt képzést, nyirokrendszer működését, várandós anyák, gumó gazdag, magzat számára, magzati fejlődés, idegrendszer működéséhez, terhesség korai, rákos sejtekben, oxidációs folyamatok, tejsavas erjedés, cékla színező, betain glükozid, légző aktivitásukat, színező anyag, sejtek légzőképességét, cékla vörös, betain &#8211, kemoterápián átesett, kezelések hatására, élvezeti cikkek, drogok fogyasztása, gabonafélék korpája, recept első, saláta hatásairól, kevés citromlevet, dinasztiaalapító, cukortartalommal, légzőfermenteket, bőrgyógyászatban, nélkülözhetetlen, gyógynövényként, megkeményedését, magnéziumforrás, kidudorodásához, légzőképességét, rendellenesség, sejtnövekedést, kisepregetését, kialakulásának, nyirokrendszer, keményítéséhez, fogyaszthatják, centrifugázzuk, zsírtalanítást, felhasználható, kialakulásához, megvizsgáljuk, májbetegségek, bélbetegségek, évszázadokkal, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4497
  • e Hét: 29388
  • e Hónap: 60874
  • e Év: 265575
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.